Let's build something exciting!
Michael@ChandlerDesignBuild.com   |   919.812.7478
Parkenberg Residence-The Extreme Green House
Extreme Green
[NGBS Final Verification Report ] [Watch the video]



Our goal was to create a home that would be a relaxing retreat and a magnet for the owners’ six adult children and future grandchildren.

A "camp on the water" that would be grand yet informal that could host a dinner for sixty as well as for two and accommodate their botanical art photography business and display several collections. A residential summer camp / art gallery.

The clients also wanted to "buy local" as well as "green" in the construction of their home It was certified Gold by the ANSI-700 National Green Building Standard as well as 42% better than code by DOE Energy Star.

Stepping through the front door places a visitor on a radiant heated travertine floor inlaid with diagonal heart pine strips leading past lockable display cabinets to the guest wing. Directly ahead a heart pine post & beam arch leads into the living room.

The site is on a point overlooking a small lake entirely within the property. The home forms an "L" approached from above with a central public core, guest rooms on the west, and a private entrance to a master suite on the east. Every room has a view of the water and every bedroom has its own private entrance.

Living room offers a view to the water under L-shaped light monitor which is supported by three hidden steel arches to avoid collar ties. The heart pine post by the fireplace conceals the top of a twenty foot tall steel column that supports the inside corner of the light monitor.

A dry-stack stone fireplace divides the casual living and dining from the even less formal kitchen and breakfast areas.

Heart pine timbers are a theme, rising from the distressed heart pine floors to support the light monitor and forming the range hood and island top.

Antique heart pine timbers in the hood are hollowed out for electrical outlets and controls for hidden LED lighting and roof mounted fan. The recycling center under the copper farmhouse sink pops out for wheelchair access when needed, the home is handicap accessible.

The casual and kid friendly vibe is amplified with a railing made from galvanized goat fencing at the back deck looking down over the pond and across the valley to the swimming pool and pool house. The siding is local FSC certified poplar "BarkHouse" shingles. Galvanized post caps serve as bottle rocket launchers during summer festivities.

East of the kitchen a set of personal office spaces with galvanized and copper barn doors for display of creative projects in progress leads to a secluded master bedroom suite with steam shower and Jacuzzi as well as room for a massage table. The creative spirit of the home is just short of overwhelming; even the powder room picks up on it with a tree-branch supported leaf-vessel sink with hammered copper accents.



Our goal was to create a home that would be a relaxing retreat and a magnet for the owners’ six adult children to help keep the family together as the kids left the nest. It would be a “camp on the water,” grand yet informal, able to host a dinner for sixty as well as for two and accommodate their botanical art photography business and display several collections. In short, a residential summer-camp / art gallery.

The clients also wanted to “buy local” as well as “green” in the construction of their home which was certified gold to the ANSI-700 National Green Building Standard as well as 42% better than code by DOE Energy Star.

The site is on a point overlooking a large and deep pond entirely within the property. The home forms an “L” approached from above with a central public core, guest rooms on the west, and a private entrance to a master suite on the east. Every room has a view of the water and every bedroom has its own private entrance.

Stepping into the entry hall places a visitor on a radiant-heated travertine floor inlaid with diagonal heart pine strips leading past lockable display cabinets to the guest wing on the left. Directly ahead a heart pine post & beam arch leads into the living room with views to the water under L-shaped light monitor.

A stone fireplace divides the casual living and dining from the even less formal kitchen and breakfast areas. Heart pine timbers are a theme, rising from the distressed heart pine floors to support the light monitor and forming the range hood and island top.

The casual and kid-friendly vibe is amplified with a railing made from galvanized goat fencing at the back deck looking down over the pond and across the valley to the swimming pool and pool house. The rustic siding is local FSC certified poplar bark shingles. Galvanized post caps serve as bottle rocket launchers during summer festivities.

East of the kitchen a set of personal office spaces with galvanized and copper interior barn doors leads to a secluded master bedroom suite with steam shower and Jacuzzi as well as room for a massage table. The creative spirit of the home is just short of overwhelming; even the powder room picks it up with a tree-branch supported leaf-vessel sink with hammered copper accents.


Chandler Design-Build's "outrageous green" house for NAHB National Green Building Conference home tour

Dedicated craftsmen having a great time building beautiful, high performance homes for enthusiastically satisfied clients.
Chandler Design-Build919-812-7478Michael@ChandlerDesignBuild.com
Mailing address - 3249 Henderson Field Rd. Mebane NC 27302
Office address – 1610 Jordan Drive, Saxapahaw NC 27340